Impact Krav Maga Organization
IKMO staat voor Impact Krav Maga Organisatie. De IKMO is een samenwerking van een klein aantal Nederlandse, Belgische en Duitse Krav Maga scholen waarvan de filosofie over het Krav Maga niet altijd even goed aansluit bij die van de grote reguliere – commerciële – Krav Maga bonden.
Niet veiliger voelen, maar daadwerkelijk veiliger zijn!
De IKMO bestaat uit een aantal Krav Maga scholen en instructeurs die vooral bezig zijn met het veiliger maken van de Kravisten die bij onze sportscholen trainen in plaats van het zich alleen veiliger laten voelen. Is dat niet wat alle Krav Maga scholen – ongeacht bij welke bond ze zijn aangesloten – beogen? Misschien wel. We zien in de praktijk echter dat mensen zich vooral veiliger voelen, maar daarbij onvoldoende in staat zijn om zich ook daadwerkelijk tegen een behoorlijke mate van agressie te verdedigen. Dat ligt niet aan de Krav Maga technieken, maar veelal aan de wijze waarop er getraind wordt. Zo zijn er bonden die ‘slow fighting’ propageren als trainingsmethode. Wij hebben echter nog nooit gehoord dat iemand met ‘slow fighting’ zich uit een moeilijke situatie heeft weten te vechten. Ook in de (kick)boks- en MMA wereld (K1, Pride, UFC, Glory) hebben ze hier nog nooit van gehoord. Misschien is het Krav Maga wel te commercieel geworden en willen we iedereen de gelegenheid bieden om zich veilig te voelen en verliezen we het zicht op of we nog daadwerkelijk onszelf kunnen verdedigen. We weten het niet. Wat we wel weten is dat je in een gevecht gewoon moet kunnen vechten. Punt uit. Dat is wat we je als IKMO willen leren. Geen ‘Billy Blanks’ lessen, maar pure zelfverdediging. En dat is mogelijk gewoon niet voor iedereen weggelegd. Misschien niet erg commercieel om te zeggen, maar aan het eind van de dag kunnen wij wel met een gerust gevoel zeggen dat onze Kravisten zich daadwerkelijk op straat kunnen verdedigen.
Growth is in discomfort
Waar wij in geloven
Fysieke en mentale groei
Ons doel is om mensen te laten groeien (zowel fysiek als mentaal). Niet alleen een gevoel van veiligheid mee geven, maar daadwerkelijk ook de benodigde kunde. Dat vereist harde training. En ja, er is geen sprake van instant succes. Opstaan en weer doorgaan.
Dynamische situaties
We leren je niet om als een robot technieken uit te voeren, in een rijtje voor de spiegel. Maar we leren je om de aangeleerde technieken in een dynamische situatie toe te passen.
Back to basic
Back to basic. Geen onnodige technieken in het curriculum. Alleen datgene wat werkt en getest is in de praktijk.
Fighting programma
Uitgebreid fighting programma. Staand en grond. Verplichte deelname aan wedstrijden. Be prepared! Dat lukt niet met slow fighting of andere vage vormen van een fighting curriculum. Fighting is raken en geraakt worden. Niet altijd comfortabel, maar wel altijd leerzaam.
Sparren
Staat sparren gelijk aan zelfverdediging op straat? Ja en nee, een aanval komt vaak onverwachts en er staan geen 2 mensen in gevechtshouding tegenover elkaar. Waarom dan toch sparren? Met sparren leer je vooral jezelf kennen. Het is vooral ook een mentale training. Ben ik in staat te vechten? Daarnaast leer je van sparren vooral ook: voetenwerk, afstand, snelheid, accuratesse, timing, cardio, snelle reflexen en … je leert incasseren en volhouden. Never give up !!
Scenario's
Net als iedereen trainen wij middels ‘real life scenario’s’ waarbij geldt: kom veilig thuis, no matter what. Echter, wij geven aan de ‘aanvaller’ ook een opdracht mee, namelijk win. Diezelfde opdracht krijgt de verdediger. Geen excuses of foute aanvallen. Het is hij of jij. Punt. Ja, je zult soms falen. Het is geen doorlopend succesverhaal. Maar daarmee krijg je wel waardevolle inzichten voor verbetering. En weet dat je instructeur ook op die plek is geweest.
Agressie
We focussen op het goed gebruik maken van de eigen agressie. Jezelf verdedigen is deels techniek en deels ‘agressie’. Agressie is levensenergie. Het is niet wat je gaat doen, maar of je het gaat doen.
No bullshit, maar realistisch trainen
We trainen altijd op realistische gevechtsafstanden. Het juist inschatten van de juiste gevechtsafstanden (knuppel, stoot, trap) is vaak al de eerste verdedigingstactiek in de praktijk. Waar het dus op neerkomt is ‘No Bullshit’. Zelfverdediging leren is leuk, inspannend maar ook confronterend en hard. “As real as it gets.’’ Hou jezelf niet voor de gek.
Een hybride systeem
Bij de IKMO zien we Krav Maga als een hybride systeem dat continu in ontwikkeling is. Het idee achter Krav Maga is dat we technieken van andere martial arts ‘lenen’ en deze bruikbaar maken voor ’de straat’. Krav Maga is bedoeld om hybride te zijn. Stoot, trap, sla met een knuppel of steek met een pen. Gebruik wat er is en wat je kan om de bedreiging te neutraliseren.
Focus en kwaliteit
We focussen op waar het Krav Maga voor bedoeld is. Zelfverdediging. Overleven. Daarbij staan we voor kwaliteit. Dat borgen we onder andere met onze opleidingsstructuur en de eis aan onze instructeurs om deel te nemen aan wedstrijden. Dat moedigen we ook aan voor onze studenten. Als je het niet toe kan passen in een wedstrijd, dan zeker ook niet op straat. Fight and learn!
Wij zijn het kwalitatieve alternatief op de bestaande grote bonden die certificaten belangrijker vinden dan de kwaliteit van de student/instructeur.
Ondersteuning door de IKMO
Om bovenstaande te realiseren en de kwaliteit van de IKMO instructeurs hoog te houden en uitdagende lessen te kunnen bieden voorzien we de bij de IKMO aangesloten Krav Maga scholen en instructeurs van periodieke instructeurs trainingen, certificaties (level examens), seminars en ook technische en administratieve ondersteuning middels Krav Maga curriculums, lesplannen, techniek video’s etcetera.